2016. április 2., szombat

Aqua Medic Mistral 2000



Az akvarista sose tudja mikor sodor útjába a vak szerencse egy lehetőséget melyet szeretne kihasználni. illetve ilyenkor általában még azt sem tudja hogy ki akarná használni, csak amolyan kósza háttérből jövő sejdítésként rémlik fel neki előbb a dolog. Nos így voltam én is mikor anno a kis Atman tesztelésére nyílt módom- annak gazdája jelezte felém hogy a címsorban szereplő levegőpumpa is leledzik nála, akár azt is eladná. A "csalit profi módon tálalta elém" úgymond, én pedig azonmód jó halhoz -akarom mondani akvaristához- méltóan rögtön fel is hörböltem...
Köszönetet mondok már elöljáróban is társamnak, hiszen nem akarta ő eladni nekem ezt a kis műszert, csak felkínálta tesztelésre, szétszerelésre. Persze mindvégig ott volt a levegőben a lehetőség hogy megszerezhetem, és e blogom végére ki is fog derülni hogy nagy örömmel meg is tetem ezt. Hogy miért? Magam sem tudom- nem kellett nekem ez a pumpa egyáltalán, hiszen talonban még megvan az Air Pump 8000 is, van tehát megoldásom arra az esetre ha jelenlegi Atman HP 12000 pumpámat szervizelni kellene vagy hasonló. Persze nem kell még sokáig, de aki levegővel szűr annak a légpumpák megléte alapfeltétel...
Bontsuk hát atomjaira ezt a legújabb kis pumpát is, nézzük hogy és miért van benne ami benne!

Tehát itt van ez a kis ékszerpumpa- sötétkékre dukkózott alumíníum ház, kis bordákkal a tetején és az a varázslatos kis "kéményke", ami természetesen nem öncélú- ez maga a levegőszűrő háza, benne némi Tm20 cellaméretű szivaccsal. Javaslom azonnal hogy tegyünk a szivacs alá egy kevéske vattát lazán- legyen meg a rendes előszűrés!
Már itt e képen is látható ami a készülék minden megoldásánál jellemző: nincs kisajnálva az anyag, esztétikum és célszerűség vezette a megalkotókat. A hozzám hasonló ipari megoldásokért rajongó emberek bizonyára megértik hogy már itt kezdtem érezni  a vonzalmat a pumpa iránt. :)
Súlyra is tekintélyes darab egyébként a kicsike, mert 3.5 kiló az már komoly egy akvarisztikai levegőpumpától, nem igaz? De nézzük is meg az adattábláját, mit tudhat, mi az amire számíthatunk?
 Öhmm....igen- engem itt viszont némi rosszul tájékozottságból eredő csalódás ért. 2100 l/h-ra számítottam mint az Atman HP 4000-nél, de itt íme kevesebb olvasható, ugyanakkor több fogyasztás is! A fenébe, mégis olyan döntést kell hoznom hogy ő a "Kék élmény" /így nevezetem el aztán/ mégsem kell nekem? Egy levegőpumpa jóságának fokmérője szememben a levegőhozam, a fogyasztás, a nyomás, az ár stb összetevőkből adódik aztán, és akik rákeresőznek ennek a pumpának az árára bizony egy kicsit meg fognak lepődni...segítség magyar elérhetőséghez itt: http://akvariumshop.shp.hu/hpc/ws_member_3g.php?azonosito=akvariumshop&tcskod=zotya1141675559&alcsoport=Aqua%20Medic%20leveg%F5ztet%F5k&title=Aqua%20Medic%20leveg%F5ztet%F5k
Szerencsére ugye azonnal meg is nyugodhatunk, hiszen a készülékházon lévő adattábla nem a maximum hozamot adja meg mint az eddigi pumpáknál, hanem az egy méter mélységre /100mbar/ lefújt mennyiséget! Ez nekem kifejezetten tetszik, ugyanis gyakorlati jelentősége óriási- gondoljunk csak bele: mindig valamilyen mélységű vízbe nyomjuk le a levegőt, nem a felszínen fújatjuk így van? :)
Maga a nyomás is magasabb /0.3bar/ szemben az Atman HP 4000 0.25bar nyomásával szemben...már érthető hogy a magasabb hozam, a nagyobb nyomás miért jelent magasabb villamos fogyasztást is. Huhh...őszintén megvallva igen örültem neki mikor ezt tisztába tettem magamban, mert a kis pumpácskának időközben drukkerévé váltam- akartam hogy ez jó legyen, hogy többet tudjon! Itt kezdődik a technikai bolondéria egyébként, mikor az ember egy holt tárgy iránt hogyne mondjam már-már érzelmeket kezd táplálni..nem szégyenlem én ezt!
Egyébiránt maga a készülékház vastag alu öntvénye számottevő hatással bír a zajcsillapításra is, súlyával pedig hozzájárul a pumpa elmozdulás elleni biztosításához. A ház befoglaló méretei 160x160x140mm, a tetején lévő bordák egyrészt esztétikai, másrészt a nagyobb felület révén hűtési feladatokat is ellátnak.
De üzemeljük már beeee...alig várom! Íme a kis szokásos alig élvezhető minőségű videóm:

Nos, már-már előreszaladtam ugye? Bizony, itt már eldöntött tény volt hogy Ő az enyém lesz- megigézett, megbabonázott...
A videó elkészítésének időpontjában még mit sem tudtam arról hogy valóban mennyi az a levegőmennyiség amit  tud, és kizárólag saját megérzésemre támaszkodva jeleztem hogy többnek érzem még 2100 l/h-nál is! Később gondolkodtam azon hogy újból kell "forgatnom" a videót, mert egész nyilvánvaló hogy blődséget beszélek...ott az adattábla, mit karattyolok én több levegőről? Le akarom égetni magamat, vagy futtatom a tudásomat? Lehangolódtam, mert tudom hogy minden blogíró ki van téve a kevésbé jóindulatú kollégák véleményének is, és ez egy lehetséges kapaszkodó lenne számukra. De ne lelkizzek, jogos...
 Heves kutatásba kezdtem hát a magyarázatért, akkor találtam meg a fentebb jelzett magyar elérhetőséget, árat- később számos külföldi oldalon is megcsodáltam ezt a pumpácskát miközben már azt számolgattam hogy hogyan gazdálkodhatom ki a vételárat? Maradt hát a videó a benne lévő kis bakival együtt is, én pedig őszinte örömmel estem neki a szerkezet megbontásának.

Mielőtt azonban folytatnánk ezt engedjetek meg egy pár szót még a háttérben zajló dolgokról is! Az összes eddigi videómban mindenhol számottevő szerepet kapott a hang bemutatása- csak elfeledtem elmondani azt ami számomra teljesen nyilvánvaló! Viszont az Akvárium Magazin fórumán ténykedő admin barátom az Atman HP 4000 cikkemhez írt hozzászólásában ezt jelezte felém- milyen jól tette!
Ide másolom az ottani párbeszéd idevágó részét, mert totálisan igaz és helytálló-íme:
-" A videóval kapcsolatban csak egy megjegyzés, amit te tudsz, de úgy gondolom helye van itt említés szintjén: a pumpák hangja jelentősen eltér "üresen" és terhelés alatt. Ha valaki meg akarja tudni egy pumpáról (vásárlásnál/vagy vásárlás után), hogy mennyire hangos, mindenképpen próbálja ki akváriumokra kötve is - egy hagyományos dugattyús kompresszor rettenetesen képes üvölteni terhelés nélkül (a kis Atman ahhoz képest csak dorombol), míg bekötve jóval csendesebb."
- "   A hanggal kapcsolatosan rendkívül jó észrevételt tettél, teljesen jogos! Sőt annyira tetszik hogy a következő blogomban /egy Aqua Medic Mistral 2000 a "szenvedő alany"/ erre külön ki is fogok térni! Nagyon jó...bár sokunk számára egyértelmű amit írtál, de a pumpák hangját így a videón hallható körülmények között nem lehet mérvadóan megítélni! Nagyon köszönöm, eddig erről sehol nem is írtam!
T. :Gábor"
Tehát így....senkit még véletlenül se tévesszen meg a pumpa üresjárati hangja- nem az a mérvadó! Csupán az erőteljes "pumpahang" és a távozó levegő hangjának érzékeltetése volt a célom, ugyanakkor minden műszaki ember tudja hogy bárminemű szerkezet hangja rengeteg mindent elmond nekünk..;)

Na de most aztán már tényleg döntsük szét ezt a pumpát, ugye?
Ok, itt egy felső burkolat leemelése utáni kép, íme az "erőmű"...mert ez az, és annak is néz ki!
Esztétikumból rögtön jelest adtam neki....a finom bordázat, a gyönyörű szép felületi bevonat számomra már ekkor előrevetítette annak lehetőségét hogy belül találok még technikai finomságokat! Egyedüli kis "mikrocsalódás" a szelepfedelekből leágazó cső kábelkötegelős rögzítése, de ezt is meg lehet emészteni....mondja meg valaki hogy ez hányszor lesz szétszedve a következő 10-15 évben? :)
Az alsó képen máris mutatok egy eltérő megoldást az eddigi pumpáktól- itt a pumpaszerkezet és a ház közötti kapcsolatot szemléltetném. Látod magasságában is el tud csúszni a pumpa motoros része az alapzathoz képest, speciális nem tövig menetes csavarok vezetik meg, illetve limitálják az axiális elmozdulás lehetőségét.
A kiszerelt csavarok így néznek ki:
Mindeme részletek után már alig vártam hogy magyarázatot kapjak a teljesítményre, kíváncsi voltam a belső felépítésre. Már eddig is nagyon tetszett amit láttam, de tudtam hogy a szelepfedelek levétele után tudom majd meg hogy maga a pumpa tulajdonképpen milyen állapotban van, mennyi élettartamra számíthatok még? Lecsavaroztam hát a dekliket, és amikor lefordítottam magam felé alaposan meg is lepődtem...még most is átjár a jó érzés- hiszen ez a pumpa szinte "szűz még", ez szinte új!! Nézzétek csak:
Patyolat tisztaság mindenhol, pornak nyoma sincs- én tudom miért nincs: aki megvásárolta az nem vette használatba, vagy csak igen rövid ideig. Kimondhatatlanul hálás vagyok hát hogy önzetlenül felajánlotta szétszerelésre, hogy erről is írjak egy blogot! Mikor erről beszéltünk még szó nem volt arról hogy egyszer ő az enyém lesz...de társam elpostázta nekem őt is ingyen, megbízva bennem és szaktudásomban. Köszönöm szépen!
A kis nyilacskával rámutatok a technikai csemegére fent- látod nem egy gumiból készült a visszacsapó szelepke, hanem a "láb" gumi, míg a zárófelület nyilván valamiféle szilikongumi feltehetőleg megnövelt élettartammal ugyanakkor kopásnak jobban ellenálló kivitelben mintha csak simán az egész egy gumi lenne. Én már ebben a pumpában nem lepődöm meg semmin- tényleg a finomságok tárháza lesz reméltem..
A visszacsapó szelepke alatti "nyomlap" felülete is sérülés és pormentes- hát szinte új nah! 
Folytassuk a megbontást miután levettük a rezgőtér felső borítását....hogy pontos legyek itt nem is a felső részről van szó, hanem arról hogy alulról bontjuk meg-íme:
Kis helyezőstift-szerű megoldás a majdani halálpontos szerelhetőséghez a nyilakkal szemléltetve, alatta kis poliuretán lapocska az elválasztáshoz..nagyon tetszik!!
Azonnal egy rendkívül fontos intelem: ennél a pumpánál amit lehetett egy darabból készítettek kiküszöbölve ezzel a rengeteg lehetőséget a hibára. Azonban így a rezgő kulisszamű nem húzható ki a csévetestek közül egyszerűen, ezt akarná jelenteni a figyelemfelkeltő nyilacska, a bekarikázott részen pedig az ok: 
A permanens mágnesekkel felszerelt rezgőművet azonban kissé felfelé billentve szépen és sérülés nélkül kihúzhatjuk a csévetestek közül, mutatom:
 ...és íme máris  kezünkben az az alkatrész ami élettartama során több milliárd rezgést fog végezni:
 Felteszem hogy a mágnesen látható kis bemélyedés a polaritást jelzi- a másik mágnesen ugyanis a másik oldalon van! :) Maga ez a kis darab is hordoz finomságot- nézd a gumimembrán alatti kis fóliát. Ez biztosítja a műanyag és a gumi közötti kapcsolat elválasztását, ugyanis ezen sokkal kevésbé tapad meg a gumi- kopáscsökkentő szerepe van. Hogy a gyártó még ilyenekre sem sajnálta az időt, energiát ez már jelent valami pozitívat ugye?
Itt az alanti képen már magát a dolgozó membránt láthatjuk. Fontos hogy a szétszereléshez picike csőkulcsot alkalmazzunk, mert villáskulccsal letörhetnénk óvatlanul a négy kis pöcköcskét. Ezek a lengőrész szerves részét képezik, ha letörjük akkor vakarhatjuk a buksit! Szerepük ezeknek az hogy megakadályozzák a mágneses lengőrész elfordulását- rendkívül fontos, hiszen ha az elfordul akkor beleverhet a csévetestekbe. Ezzel kopást, sőt törést is okozhat a számottevő hanghatásról nem is beszélve. Tehát csak nyugodtan, megfontoltan és vigyázva szereljük! 

 Kiemeljük a gumilapot is- eszméletlen fontos ennek megfelelő anyaga, és kialakítása! Akik szeretik a számokat azok kiszámolhatják mennyiszer végeznek alternáló mozgást, mekkora terhelést kapnak- szinte hihetetlen!
Olvassuk le az átmérőt- közel 48 mm! Álljunk csak meg egy szóra, hiszen ez kisebb mint a HP 4000-es Atmannál /ott 52mm/ és mégis kevesebb a hozama annak mint ennek a kisebb membránnal ellátott pumpának! Magyarázat lehet ere az hogy talán itt nagyobb az amplitúdó /hosszabb a löket/, illetve a visszacsapó szelepek tuti ezer százalékos zárása is...látjátok az ördög a részletekben lakozik! 
Mérjünk rá a gumilap vastagságára is... közel 2mm /1.98mm/, tehát ez sem egy vékonyka kis hártya! :)

Miután a középrésznél kigyönyörködtük magunkat folytassuk a "rommábontást", az alaplap következik:
Testes egy darab nem mondom- természetesen ez is masszív alu öntvény merevítő bordákkal- nos nem is fog ez elvetemedni soha az életben az biztos! A képen látható még a kifúvó nyílás belső menete is, ide időtálló módon rögzíthetjük a csatlakozó csonkot ami aztán már a központi levegőhálózatunk felé továbbítja majd a levegőnket.
Érzékelhető ugye az öntvény vastagsága? Tényleg alap-lap, erre lehet szerelni!
Most kukkantsunk még rá az "alvilágra"- itt is áramlásrendező öntött bordák terelgetik a levegőt, ugyanakkor ebben a térben véleményem szerint nagyon hatékonyan használják ki az éledő hangrezgéshullámok csillapítását is- a többszörös reflexió valószínűleg megtöri a hanghullám terjedését, sőt akár számottevő önkioltó ütköztetéseket is generálhat. Tetszik ez is..de mire eddig jutottam már ha rosszat találnék is jónak érzékelném, ideje hát lassan befejeznem a blogot. :)
Azért még az összeszereléskor felhívnám figyelmedet a védő földelés igen körültekintő rögzítésére, ez az életedet is megmentheti adott esetben, tehát nagyon-nagyon alaposan rögzítsd!

Huhh...a kis "pumpítót" összeszereltem lepróbáltam ismét. Legnagyobb örömemre nem maradt ki alkatrész, a pumpa halkan duruzsolva fülembe súgta hogy Ő már kész a munkára akár évekig is. Érintett lettem, megszerettem őt...telefont ragadtam, felhívtam a gazdáját. Barter, készpénz utalás-és végül már sajátként magamhoz szoríthattam a kis hűvös aluminium testét. Lehet hogy nem vagyok teljesen komplett, de ennyi legyen a legnagyobb bajom. ;)
Összegezvén: ez a pumpa nem az alsó kategória szülötte. Megoldásai, ára és tudása sem engedi hogy olcsónak, és olcsó megoldásokat alkalmazónak nevezzük. Mindezen dolgok mellett is úgy érzem azonban hogy rendkívül ajánlom figyelmetekbe Őt és testvéreit...sok-sok ideig kitartó társaink lesznek akvarisztikai hobbinkban, rengeteg élményt köszönhetünk majd nekik. Élményt egy légpumpának? Igen- az igazi jó levegőpumpák csak amolyan "háttérmunkások". Valahol egy polcon meghúzódva dolgoznak napi 24 órában pihenőnap vagy szabadság nélkül...csak akkor tudjuk meg mennyire fontosak számunkra, mikor számos év múlva kérnek egy kis karbantartást. Egyszerűen azok az akvaristák akik levegővel szűrnek nem találhatnak egyetlen egy megfelelő pumpát sem drágának...ez a Kék Hölgy /aki már az enyém juhhé!!/ egész konkrétan szerintem egy harcászati fegyver e téren. Egy bomba ami sosem robban, de mindig kész elbűvölni az akvarisztikai technika szerelmeseit.
Szívből köszönöm egykori gazdája segítségét a kezdetektől fogva- meg fogom becsülni, vagy ha eladnám akkor az újabb gazdájával becsültetni a pumpádat! Igen korrekt voltál hozzám- és bár kérted neved elhallgatását mi valamennyien köszönjük neked hogy névtelenül is önzetlenül felajánlottad értékes pumpádat szétszerelésre. Vezessen utadon a jószerencse és az egészség- köszönöm a lehetőséget!
T. :Gábor




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése