2012. július 5., csütörtök

Banánféreg-Akvarista.hu

Banánféreg-mi más?





Alig pár hónapja,hogy az AM.hu oldalain rácsodálkoztam egy újabb kis élőlényre,ráadásul az őszi börze után kaptam is belőlük egy bőséges oltásnyit..De ne szaladjunk előre:)
Dr.Szita úr "billentyűzetéből" látott napvilágot az ismertető,és akik ismertek engem nem is csodálkozhattok:azonnal harci lázba hozott a megszerzésének lehetősége..mert ugye nincs is annál jobb mint újabb eleségállatkával gazdagítani az otthon tenyésztett élőanyagok listáját.Szerencsére ekkor már nem volt messze az őszi börze,és óriási szerencsémre önzetlen segítőnk Pasa jelezte is:a rendezvény végeztével szívesen ellát oltással:)Egyébként is "randim" volt vele az általam csak "Szent hely"-ként aposztrofált birodalmában,így estefelé kezembe is vehettem ajándékát.Ezúton is köszönöm neki mindazt amit értünk tett,és tesz nap mint nap..Ezt a bejegyzésem ajánlom neki,és Dr.Szita tanár úrnak-hálásan köszönöm hogy megosztották velem is tudásukat.
Hazatérésem után hajnalok hajnalán azonnal hozzá is láttam a megfelelő tenyésztő edénykék beüzemelésének,majd kedvező tapasztalataim után népszerűsíteni kezdtem ezen a honlapon is..Jelzésemre hogy nagyon szívesen küldök postán nektek,számosan kértétek is az oltásokat,így mára elmondhatom:jóleső érzéssel konstatálom sikereiteket,és visszajelzéseiteket:)!
Kapi,és P.S barátom blogbejegyzést is szánt rájuk,kérem olvassátok őket is olyan szeretettel amilyennel ők írták nektek..hasznos olvasmányok,értékes tapasztalatok!
 És akkor lássuk mi az a plussz amit én tudok nektek átadni..jómagam gyakorlati és vizuális típus vagyok,tehát fényképekkel gazdagítom ismereteiteket..no meg pár mondattal.
Ez hát egy régebbi telep,mint látható itt még közvetlenül a táptalajra fektetett műa.lapocska volt "divatban"..erről kicsit később.Lássuk mi az ami kell egy pár tenyészet beindításához..az oltóanyag ugye már rendelkezésre áll.
Gondolom nem okoz nehézséget a megállapítás:ezen kis tégelyekben bizony mennyei ínyencségek voltak..és most is azok lesznek-de a halainknak:)Fontosnak tartanám megjegyezni:az alufóliát maradéktalanul távolítsuk el a peremről,mert később bajokat okozhatna..visszatérünk rá!
Mindig is rosszallóan szemlélem a kidobott PET palackok garmadáját,most legalább egyet felhasználhattam értelmesen..A felső sorban lévő "szüretelő lapocskák" mérete sacc/kb 4X4cm,egyik oldaluk mintegy 1cm szélességben felhajtva.Középső sorban 1cm széles csíkból összegönygyölt kis távtartó spirál,míg alul 5X4cm-es lapocskából hajtogatott távtartó "U" látható.
Lássuk hát a táptalajnak valókat:zabpehely,érett banán,víz-no látjátok mennyire klóros nálunk:(?-a keveréshez tégely,az adagoláshoz kanál,és az elmaradhatatlan botmixer..
Talán jól leolvasható:1dl zabpehelyhez adagoltam az egész banánt,majd nagyon kevés vizet-talán 30ml-nyit.
Ezen a gyengécske fotón érzékeltetni szerettem volna a mixelés utáni eredmény konzisztenciáját...hasonlóan sűrű mint az asszonypajtás sztrapacska alapanyaga..Itt jegyezném meg,hogy ha túl hígnak találjátok az elkészült "katyvaszt" egy kevéske zabpehellyel megfelelően utána lehet sűríteni.Illata nagyon kellemes, az érett banántól a kisgyermekek azonnali késztetést éreznek a lemeózáshoz..meg én is:)Fini!
Ha sikerült megmentenünk a mixet,akkor kanállal kiadagoljuk az edénykékbe,de én nem javaslom a túlzott mennyiséget!Mindössze 5mm vastagságban terítsük az edényke aljára,vigyázva hogy a falára ne jusson belőle!Mivel esetleg ecsetkével az edény faláról is szeretnénk szedni a férgecskékből,így elkerülhetjük a massza nevelő medencéinkbe jutását..de ezzel még nem végeztünk.Pár napos tapasztalataimmal a hónom alatt egyértelműen a "spirál" használatát javaslom, a masszába való behelyezése problémamentes,a kis műanyag "szüretelő lapot" megbízhatóan tartja..
Engedjetek meg még pár sort a massza mennyiségéről...igen én is olvastam már,hogy van ahol 2cm vastagan ajánlják behelyezni!De minek?A férgecskék mindössze a felső egy millimétert használják,az alsó réteg csak erjedne..ráadásul a pár hetes-egy hónapos működésére bőséggel elegendő ez a mennyiség szvsz.+tapasztalat.
Következzen a telep beoltása,amit a régi tenyészetünk azon pontjáról vegyünk ahol a "nyüzsi" a legnagyobb..a képen ez látható.
Tetszenek látni a kiskanálon a fényes foltban "rezsegő":) banánférgek tömegét?Ettől jobban nem tudtam leképezni őket..olyan aprók!A kiskanállal minél több pontba szétosztva helyezzük őket új lakhelyükre.
Nos,itt már megtörtént az oltás,az általam ajánlott mennyiségű alapanyagok felhasználásával minimum 5 tenyészet indítható...felhívom figyelmeteket a felhelyezett lapocskákra,később ezekre fognak felmászni a banánférgek..remélem nálatok is!:)Ezt a kis lapocskát csipesszel-de akár kezünkkel is-egyszerűen beleöblítjük a nevelő medencéinkbe,ahol megannyi éhes száj vár a finom csemegére.
Íme a kész banánféreg tenyészet,pár napon belül a teljes felszínt elborítják majd a kis férgecskék..itt talán jobban látható a spirálra helyezett műa.lapocska.Nagyon ajánlott letakarni a tenyészetet üveglappal,megelőzve ezzel annak kiszáradását-vagy nem kívánatos újabb lakók betelepülését!Kedves tenyésztő társunk jelezte:bár takarva vannak tenyészetei,a muslincák mégis megtalálták a kis rést ahol beférkőzhetttek az alufólia által eltartott,vagy megvetemedett tégely-üveglap találkozásánál.Más ismerősömnél a legyek,és muslincák együttesen indítottak offenzívát a benti finoman illatozó massza ellen,mert ők nem,de a petéikből kikelő nyüvek már utat találtak a tégelybe.Ezért javaslom az összes tégelyt egy nagyobb műanyag edénybe helyezni,majd azt sűrű szövésű anyaggal lefedni...köztünk legyen szólva nyári időszakban a mikrókkal is ajánlott ugyanezt "megjátszani"!
Elkészültünk hát a tenyészettel,más dolgunk nincs is..naponta levegőztessük őket pár másodpercnyi időre felnyitott üveggel,és a tömegesen megjelanő férgekkel etessük kedvenc ivadékainkat!Méretük okán akár a papucsállatka után közvetlenül is használható,érzésem szerint minden hal szivesen és örömmel fogyasztja amelyiknek mérete ezt kívánja.Lazacoknak,apróbb coryknak,de akár nagyon kicsike sügereknek is megfelelő..és még mi mindennek,azt majd ti írjátok le!:)
Legvégül egy már csúcson futó tenyészetemet mutatom be nektek..itt már jól kivehető hogy tömegesen másznak fel az edény falára is,sőt a középen lévő műa.lapot is elárasztották..
Egy pár szó a praktikákról...ha ne adj isten kiszáradna,sose nedvesítsd meg vízzel,én nem gondolom hogy jó lenne nekik.Ilyenkor az átoltás segít,vagy a kicsike banánpép behelyezése.Hőmérsékleti kívánalmak:nálam szobahőmérsékleten kitűnően megy a tenyészet,nincsenek kiugró elburjánzások,de észrevehető visszaesések sem..tehát nyári körülmények között biztonsággal tenyészthetők akár egy akvárium tetejére helyezve is..Télen nálam a 15-18 fokos pincében is kielégítően fejlődtek,bár meg kell mondanom:számuk kevesebb volt,viszont a banános táptalaj is kitartott egész télen!
Tehát értelemszerűen a magasabb hőmérsékleten tartott állatkák jobban fejlődnek,de a táptalaj erjedése következtében legalább havonta szükséges az átoltás.Illata még ekkor sem kellemetlen,ha valaki belép lakásunkba nem dob hátast..bátran elhelyezhető akár a fürdőszobába is-nálam ez az új lakhelyük
Sok sikert nektek,meggyőződésem hogy egy könnyedén tartható,bármikor elérhető kis férgecskével van dolgunk!
Végezetül jelzem:már az ország számos pontjára eljuttattam belőlük,és biztosan nem egyedül munkálkodtam ezen:)Ha ti is segítenétek hobbitársaitoknak akkor egy tapasztalat:a banánféreg 5 napig is utazott már a postán..végül sikerrel lettek beindítva.
Tiszteletel:Gábor
...................
2011.07.03.kiegészítés:
Bizonyára olvastatok már a neten máshol is a banánféregről..,van ahol élesztő bekeverését is ajánlják a táptalajba.Nos,kinek-kinek gondolataira bízom:vajon nem gyorsítja-e az élesztő a táptalaj elöregedését,erjedését?Vajon így garantálható-e a havi újraoltási ciklus?
Szépen fut a szekér banánféreg ügyben...szombat hajnalban szétküldtem egy körlevelet mindazon társainknak akik kértek és kaptak tőlem ilyen oltást.Legnagyobb örömemre már a legtöbbjüktől visszajelzést is kaptam,így hát álljon itt azon társaink nickje,akik önzetlenül,és hozzám hasonlóan tökéletesen ingyenesen bármelyikőtöknek szivesen ad egy oltásnyi mennyiséget.
Hadfifan-Tatabánya
Marpali24-Miskolc
Clyde-Aparhant
Csaszi55-Nárai
Doli-Debrecen
Zaxxon64-Pécs
Meeki-Debrecen
Kapi-Tevel
Pecajoco-Vác
Thor2-Budapest
Díszhal-Gyömrő
Szotyi79-Tatabánya
Javaslom hogy keressétek meg előzetesen pü-ben őket,van akinél nehezített a mozgás....A legjobb lenne ha személyesen tudnátok egymásnak kézbeadni az oltásokat,hiszen nagy meleg,vagy hidegebb idő erősen kétségessé teszi a postai szállítás sikerét-hacsak nem elsőbbségivel megy.
Egyébként időközben újabb kört "futottam",tehát az ország más pontjain is elképzelhető hogy ki fog alakulni banánféreg "lelőhely":)ebben kérem a segítségeteket...Elismerésemet fejezem ki a fentebb említett hobbitársaimnak,és köszönöm megelőlegezett segítségnyújtási szándékukat.Jóleső érzés hogy közösen segíthetünk nektek...
Végezetül megköszönöm az Akvarista.hu szakmai "zsűrijének" hogy ezt a blogomat érdemesnek találták az "Akvarista tanoda" sorába felvenni,öröm számomra a befektetett munkám elismerése.
Köszönöm:Gábor

2011. 06. 11. 11:05

3 megjegyzés:

  1. Jó kis írás! Én Zabkorpa és instant élesztőben nevelgettem eddig őket, aminek sajna volt kellemetlen szaga. Zabpehely esetén azt olvastam hogy előtte kicsit meg kellene főzni. De a korpa banán egyveleget kipróbálom.
    Egy kis infó a banán férgekről. Tavaly májustól nevelgettem őket mert aranyhalaim születtek. Nyár közepétől kikerültek a lakásból és akkor már nem rendszeresen foglalkoztam velük. Fűtetlen helyen voltak, ahol azért már a hideg miatt a muskátli feladta. Január közepén egy kis oltást hoztam be kíváncsiságból hogy van-e benne élet. 2 hét után meglepődve tapasztaltam hogy újra nyüzsög a felszín. Tehát az enyhe fagyokat túlélik sajna, ezért vigyázzunk velük.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    Mint te is tudod a blog megírása óta már sokban változott a módszer.Erről a honlapon/AM.hu/ is írogattunk páran.Valóban lehet hogy az elszabadult férgek túlélnek..a természetben komposzthalmokban,egyéb télen is élhető helyen túlélhetnek.Vigyázzunk bizony-nehogy invazív fajokkal terheljük a környezetünket!

    T.:Gábor

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gábor, Régi már a téma, de megkérdezem: Kaphatnék tőled egy oltásra való banánféreg adagot? Már amennyiben foglalkozol még ilyesmivel. Üdvözlettel, V. Pali

    VálaszTörlés