2012. július 5., csütörtök

Ancibrikett-Akvarista.hu


Ancibrikett-fagyasztott zöldeleség





Szép napot,szervusztok!
Már megint régebbi törölt blogomra kell hivatkoznom...annyira szeretném ha segíthetnék,illetve sokan azóta is érdeklődtök,hogy most megismétlem.
A címben szereplő név ne tévesszen meg benneteket!Nem csak és kizárólag algázóinknak megfelelő eleségről van szó,mert mint anno jeleztétek is:sok más hal is szeretettel fogadja..sőt meg is eszi:)
Elöljáróban talán egy kis történelem:sokszor igen megterheltem a hobbikasszát mikor kedvenceimnek szereztem be a pár havi adagot..mint tudjuk ami olcsó nem mindig jó,és vice versa:bizony ami kitűnő az a legritkább esetben olcsó-sőt soha.
Mikor ezt a végső receptet alkottam,még nem volt net nálunk...így bújtam az itthoni,és a városi könyvtárakat.Keresgéltem az összetevőket,melyeknek több kritériumot is ki kellett elégíteniük:könnyen elérhető,egészséges,megfelelő tápértékű,vitamin és nyomelemtartalma jó,valamint ásványi anyagban ha lehet meglehetősen dús legyen...ja és legyen olcsó,nagyon olcsó!
Több "zöldség"is szóbakerült mint összetevő,nem akarom most rabolni az időtöket...végül kettő lett a befutó:a saláta és a csalán/Urtica dioica/.Gondolom nem kell bemutatnom e két növény előnyeit,étrendi hatását.
Tehát receptem dióhéjjban:1 rész saláta,1 rész csalán,és a megfelelő mennyiségű zselatin kötőanyagnak.
Tudatosan ilyen egyszerű a recept,mert mint írtam,ez csak kiegészítő növényi eleség,tehát semmiféle fagyasztott fehérjeforrást,semmiféle plusz vitamint,de még színező-konzerváló anyagot sem tartalmaz.A zselatin viszont nem véletlenül állati eredetű benne:mint a távcsali,mágnesként vonzza a halakat-ráadásul felkelti más táplálékok iránt érdeklődő halaink figyelmét is.
Lássunk neki:
Kevés vízzel már rotyogni is kezd a csemege,közben semmivel össze nem keverhető illatfelhővel vonja magára a konyha úrnője figyelmét...:)Üzenem párotoknak,édesanyátoknak:ne aggódjon,csak követni szeretnétek egy elhivatott hobbitársatok bolondériáját..
Pár perces lassú tűzön való főzést követően-a rostok felpuhuljanak!-következhet a homogenizálás,amit én egy direkt erre a célra vásárolt botmixerrel végzek:egyszerűen leöntöm a főzővizet,és még forrón lemixelem,majd hozzáadom a súlyarányosan járó zselatint.Itt kell megjegyeznem:a zselatin zacskóján olvasható az adagolás,de nem lehet elszúrni,toleránsak a halak:).Miután ez is belekerült átkeverem a "masszát":
Íme ezt kaptuk pár másodperces mixelés után.
Most megfelelően nagy méretű tálcákra öntjük,és ha azt szeretnénk hogy gyorsan elsüllyedjen majd akkor tegyünk bele apró kavicsokat,szétszórtan.DE!Ha a lehető legtöbb levét leöntöttük,akkor miután bedobjuk a medencénkbe pár másodperc után magától is lesüllyed,vagy alkalmazhatjuk Killer barátunk ötletes csipeszét..de akár egy laposabb kőre gumizva is garantáltan merül..mint egy kő:).
Következzen a fagyasztás,ha lehet tegyetek oda a fagyasztónak egy kis kakaót..értem ezalatt hogy kapcsoljátok turbó üzemre annak érdekében hogy minél hamarabb lefagyassza "pürénket".
Itt a "tábla..melynek darabolását ekképpen végzem:
Valamiképpen ezt látom a legegyszerűbbnek,de lehet másképp is..
Miután készen vagyunk a darabolt eleséget helyezzük négyszögletes zárható edénykébe,és tegyük a fagyasztóba.....Hohó!De okvetlenül azonnal adjunk egy darabkát belőle halainknak,mert a blogíró már várja visszajelzéseteket:na mit szóltok hozzá?
Megjegyzés:etetéskor mint vaddisznócsorda tülekednek a halak,nem kis kavarodást okozva a mégis elszabaduló zöldrészek között:szűrőnket kapcsoljuk ki pár percre,míg halaink elfogyasztják.
Halaitoknak jó étvágyat,nektek sok sikert:Gábor
Várom hozzászólásaitokat,esetleges kérdéseiteket.
Ui.:Videóim között találtok egyet amint éppen paleatus sereg fogyasztja vidáman..az ancik legalul vannak!:)
A blog írása közben tájékoztatott egy társunk.Ő most készít fonálalga-tyúkhúr mixet..várom tapasztalatait!
Dr.Széky Pál:a halak élete c. kitűnő könyvéből egy táblázattal szeretném kiegészíteni blogomat: Csak és kizárólag azért "támogattam meg" a blogot,és a főzést,mert sokan aggodalmatokat fejeztétek ki a vitaminok hőállóságának tekintetében.Megjegyezném,hogy a brikett hagyományos edényben,tehát normál légköri nyomáson készül...tehát a forráspontja valamivel 100 celsius alatt van.Amennyiben kuktában főznénk bizonyára magasabb hőfokot is elérhetnénk,de ne tegyük!Pontosan az alacsony hőn való minél rövidebb főzés a szükséges,mert mondanom sem kell:azért csak oxidálódnak azok a vitaminok.

2011. 03. 14. 14:59
Ancibrikett-őszi variáns
2013.09.27.
Itt az ideje hogy kicsi ráncfelvarráson essen át kedvenc blogjaim egyike-most ezzel kezdem.
Az eltelt évek alatt bizony ez is változott-no nem  az elkészítési módja,de a szezonális összetétele az igen!Már rengetegszer emlegetve volt hogy csak a legtisztább környezetből,a legtermészetesebb módon termelt vegyszermentes növényeket alkalmazzuk...sajnos nekem tavaly sem,és idén sem sikerült magamnak megtermelni másodvetésben azt a mennyiségű salátát amiből a brikettet készíteném.A teljes igazsághoz hozzátartozik hogy kínomban vettem pár fej salátát a piacon,pár szépen fejlett levélkét azonnal el is fogyasztottak szendvicsben családom kétlábú tagjai-de én elégedetlen voltam!:( A vásárolt igen szép fejek hamar kókadtak,és a torzsájukon alul lévő valamilyen viaszos/vegyszeres kezelés sem nyerte el a tetszésem....tudom hogy a növény frissességét hivatottak megőrizni,de hmmm-szóval nem tetszett:(
Addig-meddig halogattam a csalán szedését,míg ezek a kereskedelmi saláták a hűtő zöldséges fiókjában össze nem töppedtek,így már nyugodt szívvel dobtam ki őket a pipijeinknek....igazándiból még frissen sem adtam szívesen gyermekeim elé.
Sokáig nem is gondolkodtam-bevetetem a tavaly is bevált módszert,mely szerint nem erőltetem a salátát....idény jellegűvé teszem az ancibrikettet is!Én nem szeretem fagyasztani a tököt,cukkinit,uborkát...mixelni még kevésbé.Azt gondolom ezeket is akkor kell adnunk növényi kiegészítésre szomjazó,vagy egyenesen kifejezetten növényevő halainknak amikor az megterem-fagyasztva nekem nem tetszik a mixelt kabakos.
Tetszenek viszont-és jó nyomon járok-a különféle zöld levelekből összeállított mixek,ezek egyike az ancibrikett is.Az idők során tudom hogy rengetegféle  dolgot belemixeltetek....de én ezt csak zöldeleségnek szánom,nem egy valamiféle mindent bele dolognak.Ne haragudjatok azért ha kimondom:bár  az általatok válogatott belevalók jók-de úgy érzem nem kell  több összetevő bele,főleg nem gyári szárazeleségek nem!Azokat etessük külön egy másik alkalommal-halainkat változatosan kell etetni,ez pedig nem azt jelenti hogy egyetlen rengetegféle alkotóból álló eleséggel kínáljuk őket napról napra.
Tehát a saláta ismét megbukott....saját magam termelni ne tudtam,a bolti alkalmazását elvetettem.Tavaly is nagy sikerem volt viszont egy teljesen ingyen beszerezhető,tuti vegyszermentes és totálisan bio művelésből származó alkotóval-pontosabban azonnal kettővel is!Bio művelés,ingyenes,vegyszermentes???Na ilyen aztán nincs ugye?
De van-ki kell menni az erdőszélekre,az árokpartokra és tiszta környezetből begyűjteni ezeket.A csalán mint kardinális összetevő maradt ezután is,de nézzük mi az amivel kiváltottam a salátát-persze nem nagy titok ez,emberi fogyasztásra is kifejezetten ajánlott mindkét növényke.A mindenki által csak pitypangként aposztrofált Taraxacum officinale a saláta kiváltója,ám emellett még "bejön a képbe" egy másik vadon termő növényke is,a vadsóska/Rumex acetosa/.Nem véletlen a kiemelt latin név,mert én nem a sokkal szembetűnőbb lósóskát használtam-lórom,vagy Rumex obtusifolius,hanem ezt a növényt melynek levelei a fű között így néznek ki:

 Kisgyermekorom óta  fogyasztom néha sóskalevesként,sőt mártásként is....hmm!
 Tehát így alakul az őszi ancibrikettem összetétele:
-50% csalán/Urtica dioica/
-40% gyermekláncfű/Taraxacum officinale/
-10% vadsóska/Rumex acetosa/
-kötőanyagként zselatin/20g 4 literbe/ Nem muszáj a márkás..már mindegyiket használtam.
Ezt pontosan úgy készítem mint az eredeti briketttet,ám figyelek a főzési időre...sőt valószínűleg kizárólag párolással fogom eztán készíteni.Nincs szükség a szétfőzésre,tényleg csak pár percről van szó-a rostok éppen csak hogy fellazuljanak.A mixeléssel segítek azon halaimnak akiknek nincs semmiféle "reszelőjük"-a guppik,corydorasok is fogyasztanak belőle!Sőt-a C. paleatusoknak,és a C.aeneus változatoknak heti egy alkalommal főétkezésként is adom....megvesznek érte!:)
Ha megvagyok a mixeléssel belekeverem a meleg mixbe a zselatint,és beállítom egy kis félretett főzővízzel a konzisztenciát.Nagy tálcákra terítem,megrázogatom hogy szépen szétterüljön,aztán következik a ballaszt anyag beszórása.Én maximum 5mm-es kavicsot használok hogy azonnal süllyedjen-ezt 05-ös sóderből rostálom,mosom,savazom-,de enélkül is használható.Ha nehezítő anyag nélkül készítjük a brikett nem merül el azonnal-figyeljünk hogy alámerüléskor viszont ne valamely növényünk levelein landoljon.
A "kaviscszórásról" egy kép:
Megjegyzendő hogy a kavicsok mint látható szárazan kerülnek bele...egy evőkanalat szépen rázogatva oszlatom el a felszínén,egyenletesen,"egy kavics vastagságban".Működik homokkal is,akinek az jobban passzol-az idők során felgyülemlő ballasztot időnként kiszedem a medencékből,és újbóli mosás-savazás után felhasználom.Egyértelmű hogy csigák is lesznek az aljzatban...őket kiszedegetem belőle,és az A.helenáimnak tálalom;).
A lehűlt brikettet aztán beteszem a fagyasztóba,majd a megfagyás után kétfelé töröm,zacskózom,és örülve a betárazott javaknak felhasználásig it is tárolom....tavaszig biztosan eláll,csak el ne fogyjon közben!
Sok sikert nektek-itt az ősz,még nem késő elkezdeni....a rétek,mezők erdőszélek várnak rátok.A zselatin max 150ft.....ennyibe,és egy kis munkába kerül mindössze.;)
                                                                   -OO-
Csalán....valamennyiszer csak ezzel dolgozom mindig szedegetek magamnak is egy kisebb zacskónyi levélkét,hajtáscsúcsot-vagy csak egyenesen a brikett alapanyagából lopok.Miközben készítem a mixet akár magamat is megvendégelhetem egy isteni csalánteával,melynek áldásos hatásait élvezhetem-ezt is érdemes
kipróbálni...vitalizál,vízhajtó-és finom!
Jah...a zöld levélkéket csak forrázom,a kellő szín elérése után pedig ki is veszem a teából őket.Eldobni vétek.....a halak imádják a'la natur is őket.Ezután kis cukor bele,és nem marad más mint hogy egészségetekre kívánjam!
T.:Gábor

4 megjegyzés:

  1. Szia.
    Egy kérdésem lenne csak a tököt (sütőtök) miért nem szeretjük?
    Én régebben sokat etettem tököt és szerették, felnőtt rajta viszonylag sok (anci, lori, sturi, farlovella).
    Sárossy György tisztelettel.

    VálaszTörlés
  2. Szia! "Szeretjük" a kabakosokat is, a sütőtököt pedig kiemelten- én a brikettben azért nem használom mert ha lemixelem erősen koszolhat. Egyéb okok: a sütőtökök eltarthatóak pincében, hűvös spájzban is, a fagyasztóban pedig így is sok helyet foglalok már...egyébként minden kertben termeszthető növényt én csak idényben etetek, így pl. a klf. sütőtökök a késő őszi/téli menüt gazdagítják nálam. Más időszakokban van rengeteg más növény, így azt gondolom nekik is öröm a változatosság. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés